2 maart 2015

Kansen vergroten voor MBO-leerlingen met een laag niveau en afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kan met de training ‘Passie voor de Toekomst’. Deze jongeren – die vaak met de dag leven en geen plannen hebben – leren op een creatieve manier na te denken over zichzelf en hun toekomst. Ook leren ze op een prettige manier sociale vaardigheden die nodig zijn op de werkvloer. Het programma is zo afwisselend mogelijk, en daarmee alles behalve een saaie training:
– Het kwaliteitenspel
– Het maken van een dreamboard: een college over kwaliteiten en toekomstdromen
– Met spelkaarten discussiëren over talenten
– Speed-solliciteren
– De Passie-voor-de-Toekomstquiz: Quiz over alles wat er tijdens de training voorbij is gekomen)
– Jezelf presenteren via een digitale portfolio

Veel variatie in leermiddelen

Via leermiddelen worden de jongeren zich vaak meer bewust van hun eigen mogelijkheden. Peter Zuurveld, trainer bij Spirit: ‘We speelden een spel met talentenkaartjes. Een leerling trok het kaartje ‘Voor welk probleem ben jij de oplossing?’ Hij deed altijd klussen voor zijn opa en oma omdat hij zo handig is. Hij kwam er zo achter dat zijn handigheid niet alleen bruikbaar is voor zijn toekomstig werk, maar ook zinvol is in de dagelijkse omgang met de mensen uit zijn omgeving.’

Onderwijs, werk en zorg

De combinatie onderwijs, werk en zorg, de afwisseling van de training en de mogelijkheid de training op maat te maken, maakt de training tot een succes. Peter: ‘Het mooiste moment vond ik de bijeenkomst waarbij leerlingen zich kort moesten presenteren in een digitale portfolio. Niemand wilde beginnen want ze hadden geen zin om af te gaan. Met veel motiverende acties en begeleiding van de trainers en mentoren is dit toch gelukt. Alle leerlingen waren erg trots op het eindresultaat.’

Creatieve inbreng Rivelino Rigters

De creatieve inbreng van Rivelino Rigters, artiest en trainer, is een mooie toevoeging op de training. Met zijn muziek, theater, dans en media probeert hij jongeren te inspireren. Rivelino: ‘De beste manier om vooruit te kijken, is om terug te kijken. Jongeren schrijven op wat ze in het verleden hebben gedaan, wat hoogtepunten en dieptepunten zijn.’ Vervolgens wordt er een creatief sausje over hun verhaal gegoten: ‘We maken bijvoorbeeld een rap, promoclip of videoclip.’

Instromen of aan het werk

Onlangs is deze training aan twee schakelklassen van het Wibaut College in Amsterdam gegeven. Peter: ‘We kijken of de leerlingen bij niveau 1 kunnen instromen of we proberen ze aan het werk te krijgen.’ Peter geeft de training samen met een co-trainer van Spirit en de mentor van de klas en creatievellingen zoals Rivelino.
Geïnteresseerd in deze training? Bel of mail één van de trainers voor meer informatie:

Peter Zuurveld: p.zuurveld@spirit.nl of 06 – 508 36 489
Tanja van Tol: t.v.tol@spirit.nl of 06 – 46 27 25 18
Bonnie Schaafsma: b.schaafsma@spirit.nl of 06 – 55 32 48 29

Dit nieuwsbericht delen: