2 maart 2015

Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders. Bij de spel- en praatgroep KIES leren kinderen de scheiding begrijpen, een plaats te geven en om te gaan met wat ze moeilijk vinden aan de scheiding. KIES is een individuele of groepstraining op de basisschool van het kind, met een speciaal opgeleide coach.

Nadelige gevolgen van een scheiding

‘KIES is voor kinderen van 7 tot 12 jaar die tijdens de scheiding achteruit gaan in schoolprestaties, opstandig of verdrietig zijn. Kinderen ondervinden vaak nadelige gevolgen van een scheiding. Niet alleen op het moment dat ze nog kind zijn, maar ook na een aantal jaren en zelfs op latere leeftijd’, zegt Vanessa van Dam-Wesselius, KIES-coach bij Spirit. Onderzoek heeft aangetoond dat KIES helpt bij het verwerken van de scheiding en het contact tussen kind en ouders verbetert.

‘Hij moest zijn lijf tekenen’

Els, moeder van Mike (12): ‘Wij zijn 2,5 jaar geleden gescheiden, maar pas nu krijgt de scheiding zijn uitwerking. Mike huilt snel en vindt het ingewikkeld om keuzes te maken. Als hij bij mij is, mist hij zijn vader, en andersom.’ Via zijn juf kwamen Mike en zijn ouders bij Vanessa terecht. Mike krijgt individuele begeleiding van haar. Dat doet hem goed: na vier van de acht bijeenkomsten is hij rustiger en minder verdrietig. Els: ‘Hij moest zijn lijf tekenen en aangeven wie er dicht bij zijn hart liggen. “Papa” en “mama”, schreef hij. Zo zag hij letterlijk dat wij helemaal niet zo ver uit elkaar staan en alles best in goede harmonie gaat.’ Els benadrukt de prettige begeleiding van Vanessa: ‘Ze is duidelijk en begripvol. Ze is een luisterend oor en laat Mike zien dat hij geen keuzes hoeft te maken.’

KIES in kleine groepen

Meestal wordt KIES in kleine groepen gegeven. De kinderen komen acht keer een uur bij elkaar. Elke bijeenkomst heeft een thema. Ze drinken samen wat, bespreken het verhaal van Sam – een jongetje dat een scheiding meemaakt, tekenen, knutselen, spelen buiten, doen toneelstukjes en gaan aan de slag met het werkboek. Vanessa: ‘Doordat kinderen in verschillende fases van de scheiding zitten, kunnen ze elkaar steunen en van elkaar leren.’

Ouders betrokken

Voor ouders is er voorafgaand aan KIES een informatieavond en achteraf een evaluatie. De KIES-coach betrekt de ouders bij het traject dat hun kind volgt. Ook bespreken zij met elkaar welke andere hulp en bemiddeling naast KIES kan worden ingezet.

Ondersteuning van docenten

Bij KIES op basisscholen organiseert Spirit een algemene ouderavond voor iedereen die bij een echtscheiding betrokken is. Niet alleen ouders, maar ook opa’s, oma’s, familie, vrienden en docenten. Daarnaast ondersteunt de KIES-coach docenten in de begeleiding van scheidende ouders.

Meer informatie en aanmelden

Spirit geeft de KIES-training op basisscholen in de Haarlemmermeer en in de gemeente Zeevang. Daarnaast volgen kinderen individuele trajecten bij Spirit op kantoor. Ook andere gemeenten kunnen KIES inkopen. Kijk op de website van Training en Therapie voor meer informatie en aanmelden. Om een kind aan KIES deel te laten nemen, is schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of voogd.

Naar de webpagina van KIES.

Dit nieuwsbericht delen: