2 december 2014

Vanaf 2015 kunnen overal in Nederland kinderen en gezinnen die het nodig hebben bij hun gemeente terecht voor jeugdhulp. Voor kinderen die nu al een vorm van jeugdhulp krijgen en dat in 2015 nog steeds nodig hebben, geldt dat het doorlopen van die zorg in elke gemeente is gewaarborgd. Dat hebben staatssecretarissen Fred Teeven (VenJ) en Martin van Rijn (VWS) op woensdag 3 december in een
brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Het was een lange aanloop met intensieve onderhandelingen, maar inmiddels weten vrijwel alle zorgaanbieders welke hulp zij kwetsbare jongeren en gezinnen volgend jaar kunnen (blijven) bieden. Mariënne Verhoef, Raad van Bestuur Spirit: “Goed nieuws dat jeugdhulp overal in Nederland gewaarborgd is. Ook wij hebben de inkoopcontracten met de zestien gemeenten waarin we werken ondertekend. Tijdens de inkoopgesprekken hebben we steeds goed naar de inhoud van onze hulp aan kwetsbare kinderen en jongeren gekeken. We willen niet aan kwaliteit inboeten. De transitie en de bezuinigingen vragen om een andere manier van werken. Belangrijk daarbij is bijvoorbeeld dat ouders, kinderen en jongeren ook zelf de verantwoordelijkheid voelen. De oplossing moet van hun zijn. We werken daarin echt met ze samen.”

In Amsterdam is een joint venture opgericht waarin de gemeente en 23 zorginstellingen samenwerken. Verhoef: “Het kost tijd voordat alles loopt, dat lukt niet in één jaar. Maar deze ontwikkelingen zijn zeker een goede sprong voorwaarts.”

Dit nieuwsbericht delen: