17 december 2014

Niet langer wilde ze uren doorbrengen op het politiebureau als haar zonen zich weer eens schuldig hadden gemaakt aan diefstal, bedreiging of overlast. Ze zette haar gewelddadige man de deur uit en begon, ondersteund door een groot aantal hulpverleners, de strijd om haar kinderen weer op het rechte pad te krijgen.

Intensieve zorg en begeleiding

Ook Spirit heeft intensieve zorg en begeleiding geboden. Twee hulpverleners hebben dit gezin vier jaar fulltime ondersteund op allerlei vlakken, met als doel dat Naziha zelfstandig en autonoom verder kan. Dat doel is bereikt: vanaf 1 januari 2015 stopt de hulpverlening. ‘Ik ben trots op Naziha, op de hulpverlening en op deze documentaire’, vertelt Zakery Beacher, hulpverlener en tevens te zien in de documentaire.

Haar verhaal

In vlekkeloos Nederlands vertelt Naziha haar verhaal. Hoe ze als jong meisje werd uitgehuwelijkt aan een dertig jaar oudere man. Hoe haar huishouden door zijn toedoen veranderde in een ‘terroristisch opvoedkamp’. Verbeten spreekt ze zich uit over die zwarte periode, die heeft geleid tot het criminele gedrag van haar zoons. ‘Kinderen gedragen zich niet zomaar vervelend. Wij maken ze tot wat ze zijn.’

Met haar verhaal wil ze het taboe dat er rust op het accepteren van hulpverlening doorbreken. Nu haar oudste zoons het huis uit zijn, is ze strijdlustiger dan ooit. Maar net als het tij lijkt gekeerd, slaat het noodlot toe en lijkt het normale, rustige leven waarvan ze droomt, verder weg dan ooit. Dit is het verhaal van een mondige, moderne vrouw, die ondanks de ballast van haar jeugd en de voortdurende problemen met haar kinderen, onuitputtelijk blijft strijden voor een beter leven.

IDFA publieksprijs Naziha’s Spring

De documentaire van Gülsah Dogan heeft de IDFA publieksprijs 2014 gewonnen. Naar verwachting komt de documentaire in juni 2015 op de televisie.

Naziha's Spring

 

 

Dit nieuwsbericht delen: