20 november 2014

Qpido, het seksespecifiek expertise centrum van Spirit organiseert in 2015 i.s.m. gemeente Amsterdam en de zedenpolitie vijftig voorlichtingsbijeenkomsten ‘Sexting en grooming’ voor ouders, docenten en professionals. De gemeente wil jongeren actief waarschuwen voor de gevaren van het versturen van naaktfoto’s via sociale media.
‘Sexting’, het verspreiden van seksueel getinte foto’s via internet of mobiele telefoons en ‘grooming’ (digitaal kinderlokken door pedofielen) komt steeds vaker voor.
,,Echt op alle middelbare scholen speelt sexting”, zegt Petra Hoeve van Qpido. ,,Op sommige scholen durven leerlingen niet meer te douchen omdat ze bang zijn in hun blootje te worden gefotografeerd. En sexting wordt door jongens als chantagemiddel richting meisjes gebruikt, om seks met ze te hebben.” De slachtoffers die de zaak aankaarten, zijn vooral meisjes. ,,Jongens hebben daarvoor wat meer gêne.”
De zedenpolitie wil via de voorlichting benadrukken dat sexting strafbaar is: ,,Als minderjarige produceer je kinderporno, als je naaktfoto’s verspreidt. Je riskeert hiermee vier jaar gevangenisstraf of een boete van € 78.000 euro.”

Lespakket voor scholen

Voor scholen is er een lespakket en een film gemaakt. In de film, getiteld ‘Nienke :-(‘, gaat een ‘gewoon’ pubermeisje voor de webcam uit de kleren voor haar vriendje. Als het uit gaat, verspreidt haar vriendje foto’s naar klasgenoten. ,,Op twaalf scholen is de film nu vertoond”,

Qpido, het seksespecifiek expertise centrum
Qpido geeft naast voorlichtingen over sexting en grooming meer advies op het gebied van liefde, relaties, grenzen, dwang en seks.

Dit nieuwsbericht delen: