2 oktober 2014

Tariq: 22 jaar, ex-Top600-klant, wéér van school getrapt, werkloos, flinke schulden. Peter: 58 jaar, financieel adviseur, vrijwilliger bij De Regenboog/VONK. Ze kenden elkaar niet. Maar hebben elkaar gevonden. Peter kan omgaan met geld. Tariq niet – op z’n zachtst gezegd. Door samen hard te werken heeft Peter de schuld van Tariq, ruim 10.000 euro, in zes maanden met de helft verminderd.

Jongeren koppelen aan vrijwilligers: het gebeurt steeds vaker. Bij jongeren met complexe gedragsproblemen is dat soms lastig. Maar waar het kan, gebeurt het, bijvoorbeeld via iFA-support. Jongeren in de intensieve Forensische Aanpak worden gekoppeld aan een vrijwilliger uit hun eigen netwerk of die van de iFA-begeleider, of via een vrijwilligersorganisatie. Een match verloopt niet altijd vlekkeloos, maar bij Peter en Tariq wel.

‘Out of is league’
Tariq woont thuis, met zijn ouders, twee zussen en nichtje. Ruim een jaar geleden kwam hij bij iFA terecht. Stap voor stap heeft Ardelan, zijn iFA-begeleider bij Spirit, gewerkt aan het gedrag van Tariq. Hij veranderde van een negatieve jongen naar een positieveling. De financiële situatie van Tariq was alleen zó ernstig, dat was zelfs voor Ardelan ‘out of his league’. Ardelan dacht door, zocht door, en kwam via iFA-support bij De Regenboog terecht, bij de financieel deskundige Peter.

Dikke stapel rekeningen
Peter heeft de dikke stapel, soms complexe, rekeningen van Tariq in een paar weken verwerkt in een helder overzicht. Verkeersovertredingen, deurwaarders, zorgverzekering, motorrijtuigenbelasting, incassobureaus… Peter: ‘Ik begrijp dat Tariq rekeningen liet opstapelen, hij wist niet meer waar hij moest beginnen.’ Toen Tariq het overzicht zag, schrok hij: ‘ik wist niet dat het zóveel was! Maar toch gaf het me ook rust ofzo.’
Een belangrijke bijdrage van Peter is zijn contact met deurwaarders en incassobureaus: ‘Ik informeer hen en zoek naar oplossingen om de schulden af te lossen. Actief contact is heel belangrijk, als je niets doet krijg je een tsunami aan kosten.’ Tariq: ‘Een bekeuring wordt meteen 200 euro duurder als je te laat bent, dat is toch niet te doen?!’

43 uur
Peter en Tariq zien elkaar één keer per week. Ze maken afspraken over het betalen van rekeningen en Tariq leert geld digitaal overmaken. Via Ardelan vond Tariq werk bij een brommergarage. Daarmee kon hij schulden aflossen. Ook moest de auto de deur uit. Peter: ‘Gelukkig rookt en drinkt Tariq niet, hij heeft geen duur telefoonabonnement en woont thuis, dat scheelt in vaste lasten.’ Tariq: ‘Ik heb wel nog een Pathé-pas, ik ga graag naar de film.’ ‘Maar dan moet je wel de rekening van vorige maand nog betalen’, reageert Peter. Hij vindt dat Tariq een positieve instelling heeft, ondanks alles wat hij heeft meegemaakt: ‘Hij houdt zich goed aan afspraken en neemt initiatief. Ik vind het knap dat hij van niets doen ineens 40 uur ging werken’. ’43 uur’, corrigeert Tariq hem.

Als alle schulden zijn weggewerkt wil Peter doorpakken: ‘Tariq moet leren sparen, een kasboek bijhouden.’ Helaas is Tariq ontslagen vanwege de crisis. Hopelijk vindt hij snel ander werk: ‘Mijn bouwopleiding wil ik niet afmaken, al dat werk wordt door Polen overgenomen. Valt niets in te verdienen. Ik wil denk ik iets met motorvoertuigen doen, metaal en techniek ofzo.’

Tariq is een gefingeerde naam.

Meer weten over iFA-support?
Wadii Essabti, 06 – 52 61 87 30
Ardelan Rashid, 06 – 52 08 78 33
Lotte Loef, 06 – 50 83 64 72

Meer over IFA.

 

Dit nieuwsbericht delen: