29 oktober 2014

Kinderen leren bewust om te gaan met hun aandacht en stressvolle gebeurtenissen. De sfeer in de klas verbetert en kinderen kunnen zich meer concentreren en met spanning omgaan. Op school én thuis. Leerkrachten en kinderen, maar ook de Universiteit van Amsterdam die wetenschappelijk onderzoek heeft verricht, zeggen dat MindfulKids werkt. Een leerkracht: ‘Voor groep 8 was de training erg welkom, omdat de overgang naar de brugklas best veel spanningen veroorzaakt. Door de training begonnen kinderen bijvoorbeeld rustiger aan de Cito-toetsen.’

Het programma van MindfulKids

Een geschoolde en ervaren trainer geeft de mindfulness-lessen. Het programma bestaat uit twaalf lessen van dertig minuten. Met twee lessen per week duurt het traject zes weken. Het programma is vooral ontwikkeld voor groep 5 t/m 8 van basisscholen. Reacties van kinderen zijn positief, zoals Samir uit groep 6: ‘Als je je boosheid niet wilt zien en steeds weg duwt ontplof je.’ Of Sarissa uit groep 8: ‘je moet ook niet leuke gevoelens willen zien om er goed mee om te gaan.’

Ook voor leraren en ouders

Leerkrachten en ouders worden nauw betrokken bij de lessen. Leerkrachten kunnen het effect van de training vergroten en zelf profiteren van de coaching. De leerkracht staat met meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn voor de klas: ‘Als leraar heb ik veel aan de training gehad, omdat ik ook oefeningen met de groep moest doen. Ik sta hierdoor meer bewust en ontspannen voor de klas en kan bovendien de oefeningen toepassen voor mijn eigen werkdruk.’

Op locatie Spirit

MindfulKids kan ook in groepsverband op een locatie van Spirit worden aangeboden. Kinderen die te maken hebben met spanningen, moeite hebben hun eigen emoties te reguleren en bijvoorbeeld een laag zelfbeeld hebben, kunnen profiteren van deze training. ‘Soms mogen dingen eigenlijk ook wel fout gaan bij jezelf, eerst vond ik dat niet, maar meer dan mijn best kan ik toch niet doen!’ zegt Bente, die de MindfulKids heeft gevolgd.

Meer informatie

MindfulKids iets voor uw klas of school? Voor meer informatie over de training en over de aanmelding kunt u contact opnemen met Maureen van Rijn, maureen.v.rijn@spirit.nl, 06 – 50 67 28 89.

 

Dit nieuwsbericht delen: