17 september 2014

Onder de indruk van dilemma’s bij hulpverleners
Zo liep Tine Schaafsma, wethouder Jeugd en Jeugdzorg Oostzaan, een dag mee bij Spoedhulp. Ze bracht een huisbezoek aan een alleenstaande moeder met drie kinderen. Voortkomend uit psychiatrie, verslaving en licht verstandelijke beperking, lukt het haar niet om haar kinderen op te voeden. De kinderen zijn verwaarloosd; ze krijgen eenzijdige voeding, zijn vaak alleen thuis en gaan amper naar school. Een uitzichtloze situatie die met eerdere hulp niet is doorbroken. De spoedhulpwerker heeft geadviseerd de kinderen uit huis te plaatsen. Wethouder Schaafsma is onder de indruk van de dilemma’s die hulpverleners hierbij hebben. Enerzijds is de kinderen thuis laten wonen geen optie als de veiligheid niet verbetert. Anderzijds volgt er een treurige situatie als een kind (tijdelijk) niet meer thuis kan wonen.

Intensieve Forensische Aanpak

Vanuit D66 Amsterdam werden Elise Moeskops, Evi van den Dungen en Mascha ten Bruggencate, ondergedompeld in de intensieve Forensische Aanpak (IFA). Zij hebben onder andere een bezoek gebracht aan Amsterbaken, justitiële jeugdinrichting van Spirit. Hier ondervonden zij hoe belangrijk IFA is voor de resocialisatie en het voorkomen van terugval van gedetineerde jongens. IFA is de ambulante intensieve aanpak gericht op jongeren tussen de 16 en 23 jaar met een recent verleden in de criminaliteit. Met Amsterdamse partners wordt zorg op maat aangeboden waarin dagelijkse begeleiding, behandeling en – daar waar van toepassing – drang en dwang met elkaar worden gecombineerd.

Stage op maat

Komende tijd lopen er nog meer wethouders en raadsleden mee, bijvoorbeeld bij pleegzorg, bij het Medisch Kleuter Dagverblijf en in de Koppeling. Wilt u ook op werkbezoek en meer te weten komen over jeugdzorg? Mail naar communicatie@spirit.nl.

Dit nieuwsbericht delen: