17 september 2014

‘Wat doen anderen, mis ik niets?’, ‘Is mijn status op Facebook al geliked?’ Een leven zonder sociale media en smartphones is bijna niet meer denkbaar voor jongeren. Zij gebruiken het in hun contact met leeftijdsgenoten en om zichzelf naar anderen te presenteren. Jongeren zijn zich echter niet altijd bewust van hun privacy en de risico’s. En daardoor kan het weleens mis gaan. Denk aan: pesten, bedreigen, verslaving en misbruik van persoonlijke informatie of foto’s.

WhatsUpp gaat in gesprek met jongeren over het gebruik van de sociale media. Op een interactieve manier introduceren de trainers thema’s die je terugziet bij het gebruik van de sociale media: profileren, sexting, cyberpesten en sociale media stress. In groepjes werken de jongeren een opdracht uit. Vervolgens vertellen zij elkaar over de manier waarop ze zich kunnen wapenen tegen de risico’s, waardoor het gebruik van sociale media vooral prettig en leuk blijft.

‘Heel erg leerzaam en handig om te weten, want ik wist niet dat internet zo gevaarlijk kon zijn.’ En ‘Ik vond het heel leuk om er met anderen over te praten en tips met elkaar te delen.’ Dit zijn enkele reacties van jongeren.

WhatsUpp is voor groepen jongeren van 12 t/m 16 jaar en wordt verzorgd op middelbare scholen. Gebleken is dat het programma breed inzetbaar is en geschikt is voor verschillende doelgroepen, zo is het programma ook gegeven op een school voor visueel beperkten en een Reboundvoorziening. Het programma is ontwikkeld door Spirit (Training en Therapie en Qpido).

Neem voor meer informatie contact met ons op.

 

Dit nieuwsbericht delen: