3 juli 2014

Changemakers van WE CAN Young Amsterdam hebben dit debat over seksualiteit en homoseksualiteit georganiseerd. ‘Een leuk en interessant onderwerp, want wij zijn pubers die veel met liefde, jongens en daten bezig zijn’, zegt een leerling van 15 jaar.

WE CAN Young is een landelijke campagne om jongeren respectvol met elkaar te laten omgaan en zich bewust te maken van seksualiteit. De changemakers vinden dat er een eind moet komen aan het taboe op seksualiteit.

Via filmpjes met stellingen gaan de jongeren met elkaar in gesprek. Mimoun Oulad Radi (shouf shouf habibi) heeft met veel enthousiasme en humor de jongeren laten debatteren. Bij de stelling ‘Homo’s zijn geen echte mannen’ waren de reacties fel: ‘Als mijn broer praktiserend homo was, zou ik hem steken. Als hij niet praktiserend was, zou ik hem alleen het huis uit gooien.’ Maar er kwamen ook andere reacties: ‘Ze kunnen er niks aan doen! Als twee meisjes zoenen, vinden jullie dat lekker, toch?’ en ‘Het is geen keuze, maar wat je voelt’. Tijdens de discussie blijkt dat het nog steeds lastig is om ervoor uit te komen: ‘Als ik homo was zou ik het niet vertellen, dan gaan ze me slaan of word ik raar aangekeken.’ Op het feit dat genoemd werd dat 10% van de mensen homoseksuele gevoelens heeft werd ook open gereageerd: ‘Ik ben een puber en weet het allemaal nog niet.’

Achmed Baadoud, stadsdeelvoorzitter Nieuw-West, sloot het debat af waarin hij vertelde over hoe hij open met zijn dochter praat over gevoelige onderwerpen. Hij heeft de prijs aan de twee debatwinnaars Mouad en Shazney overhandigd en voegde daar zelf aan toe dat ze beiden een dag mee mogen lopen met hem als stadsdeelvoorzitter.

 

 

Dit nieuwsbericht delen: