27 juni 2014

Het nieuwe jeugdstelsel kan goedkoper en effectiever functioneren. Maar dan moeten alle neuzen dezelfde kant op; van professionals, gemeenten en van burgers. ‘Vernieuwing van het jeugdstelsel vraagt van professionals een andere houding en vaardigheden.’ Dat staat in het rapport van de Denktank Transformatie Jeugdstelsel, dat op maandag 16 juni is gepresenteerd.

Het rapport “Beter met minder. Bouwstenen voor de transformatie van het jeugdstelsel” gaat over hoe de jeugdzorg goedkoper, maar wel beter kan. Job Cohen is voorzitter van de Denktank. Mariënne Verhoef, Raad van Bestuur Spirit, heeft deelgenomen aan de Denktank als vertegenwoordiger van de sector Jeugd & Opvoedhulp.

Voor vernieuwing van de jeugdbescherming is het nodig dat de deskundigheid van professionals door het hele jeugdstelsel heen gebruikt kan worden. Dus bij preventie van problemen op bijvoorbeeld scholen, in de hulp aan kinderen door jeugdwerkers, maar ook door de specialisten in de tweede lijn. Er moet een nieuwe professional in de jeugdzorg komen, die de ruimte heeft om zaken te doen met gezinnen en om zelf besluiten te nemen in complexe situaties.

Lees het rapport
Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut is het rapport te downloaden. Hier staat ook een samenvatting van het rapport.

Dit nieuwsbericht delen: