23 mei 2014

Slapen deden ze niet, of amper. Sommige tenen, enkels en knieën zijn ingetapet. Maar hun doel is bereikt: 24 uur hardlopen in estafettevorm. Met een afstand van 294,30 kilometer en een bedrag van € 2.112,29 is dit een prachtige prestatie van alle deelnemers.

Op donderdag 22 mei om 15.00 uur gaf Eric van der Burg, wethouder Jeugd in Amsterdam, het startsein in de sporthal van Amsterbaken. Door het ontbreken van vrijheid hebben de jongens gerend op twee loopbanden. Op vrijdag 23 mei om 15.00 uur bereikten zij met veel trots de finish.

Tien jongens die in Amsterbaken verblijven, deden mee. Zelfs een jongen die niet meer in Amsterbaken zit, kwam er graag voor terug. Samen met dertien enthousiaste supporters hebben ze een knap staaltje doorzettingsvermogen laten zien. “Iedereen zorgde ervoor dat er telkens iemand op de loopband stond,” aldus Jelly Raap, medewerker bij Amsterbaken en organisator van de estafetteloop.

Doorrennen

“Natuurlijk heb ik spierpijn”, roept een jongen. Ze wisselen elkaar steeds af, maar “sommige jongens moeten we echt van de loopband aftrekken, zo graag willen ze doorrennen”, vertelt Jelly. Een jongen krijgt tijdens het rennen via Skype aanmoedigingen van zijn familie thuis. De sfeer is gemoedelijk en gezellig in de sporthal. De jongens hebben veel lol met elkaar. En als iemand even niet hoeft te lopen, kunnen ze ontspannen. Ze luisteren muziek, chillen op dikke matten, spelen een spelletje of zitten achter de playstation. “We hebben zo veel gelachen met elkaar”, zegt een jongen na afloop.

Persoonlijke motivatie

Iedere deelnemer heeft een persoonlijke motivatie om mee te doen. Ze hebben familie, vrienden of bekenden verloren aan kanker. Het is bijzonder om te zien hoe enthousiast de jongens zijn. Hun leven voor hun plaatsing in Amsterbaken tekende zich vooral door een complexe voorgeschiedenis, intensieve hulpverlening en politiecontacten. Dat juist deze jongens de kans krijgen om zich in te zetten voor het goede doel is uniek. “We moeten dit vaker doen!”, roepen enkele jongens na afloop van de estafetteloop.

Ropa Run

Deze bijzondere sponsoractie is een voorloper van de Ropa Run. Dit is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij hardlopers, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om geld op te halen voor Stichting Ropa. Deze stichting zet zich in voor mensen met kanker. De Ropa Run wordt ook wel een avontuur voor het leven genoemd. De sponsoractie in Amsterbaken is ook een avontuur voor het leven van de jongens; hun inzet heeft hun leven op een positieve manier gekleurd. Ondanks het recente besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, om Amsterbaken per 1 januari 2016 te sluiten, hebben alle deelnemers met heel veel enthousiasme hun inzet getoond.

Na afloop loopt een jongen terug naar zijn groep. Hij wil toch wel graag naar bed. “Slaap lekker, tot morgen”, roept een andere jongen. Hij reageert: “Nou, zeg maar gerust: Tot overmorgen!”

Over Amsterbaken – forensisch behandelcentrum

Amsterbaken is een forensisch behandelcentrum voor jongens tussen de 12 en 23 jaar in Amsterdam. De kinderrechter heeft hen hier geplaatst vanwege het plegen van een misdrijf of in sommige gevallen de verdenking hiervan. Iedere jongen volgt een dagprogramma, bestaande uit onderwijs, trainingen, cultuur-maatschappelijke activiteiten en een zinvolle vrijetijdsbesteding. Amsterbaken is onderdeel van Spirit. Spirit helpt kinderen en gezinnen bij problemen met opgroeien en opvoeden.

 

 

 

 

 

Dit nieuwsbericht delen: