10 april 2014

Op school ging het steeds slechter en ik verloor ook mijn baantje. Ik raakte steeds dieper in de schulden. De enige met wie ik nog contact had was mijn zus. Zij wilde me graag helpen maar was niet in de situatie dat zij dat kon. Ze bracht me wel in contact met een maatschappelijk werker: Zakery. Niet dat ik hier nou echt op zat te wachten…Eerdere ervaringen met maatschappelijk werkers maakte dat ik niet echt positief was over de hulpverlening. Voor mijn gevoel verdeed ik mijn tijd met types die hun kennis uit boekjes haalden en geen flauw idee hadden hoe de harde realiteit was”.

Motiveren en pushen
“In het eerste gesprek met Zakery gebeurde er niet veel, ik was onzeker en ook niet echt open. Het volgende gesprek liep al beter. Hij wist me op mijn gemak te stellen en ervan te overtuigen dat hij mij kon helpen. Ondanks dat ik me niet aan afspraken hield en vaak te laat kwam bleef Zakery me motiveren en pushen. Ik voelde dat hij oprecht was en me echt verder wilde helpen. Zakery stelde één eis aan de hulpverlening: samen zouden we het contact en de band tussen mijn ouders en mij herstellen. Hier zag ik enorm tegen op. Hij gaf me een week bedenktijd en in onze volgende afspraak besloot ik akkoord te gaan. Binnen drie weken had ik woonruimte in een begeleid wonen project ‘Kamers met Kansen’.

Onzeker en verlegen
Inmiddels had Zakery ook een sollicitatiegesprek voor mij geregeld bij zijn werkgever Spirit, zodat ik een diploma kon halen. Dit gesprek vond ik lastig, ik was onzeker en verlegen. Gelukkig gaven de twee personen met wie ik het gesprek voerde mij een kans. Mijn uitkering was inmiddels aangevraagd maar ik kreeg onvoldoende reisgeld. De hulpverlener en zijn collega’s regelde een abonnement voor me, en een reiskostenvergoeding.

Diploma en woning 
Na een tijd ging het beter en ik kreeg meer zelfvertrouwen. Mijn stage bij Spirit ging zo goed dat ze me wilden houden en me een opleiding wilden aanbieden. De opleiding ging helaas vanwege bezuinigingen niet door. Maar de contacten die ik daar heb opgebouwd maken tot de dag van vandaag deel uit van mijn leven. Dit alles heb ik aan Zakery te danken. Ook is het contact met mijn ouders hersteld, heb ik mijn diploma en rijbewijs gehaald, en een leuke woning op een studentencampus! Als Zakery er niet was geweest zou ik nu waarschijnlijk in de goot zitten. Dankzij hem zet ik mij momenteel ook in om andere jongeren te helpen.
Later kwam ik erachter dat hij veel meer van mijn vrienden en bekenden heeft geholpen. Iedereen spreekt vol lof over hem. Zakery speelt tot de dag van vandaag een heel grote rol in mijn leven.
Als ik Zakery een prijs kon geven dan zou dat die van ‘Beste Hulpverlener van Amsterdam’ zijn!’

Reactie ‘prijswinnaar’ Zakery
“Uiteraard ben ik heel vereerd met deze prijs maar Ramiro heeft natuurlijk gewoon zelf keihard gewerkt! Het is de samenwerking geweest tussen Ramiro en mij en niet te vergeten Kenny en Jolentha [van Spirit, red.]. Zij hebben Ramiro ook volledig in zijn kracht gezet en gebruik gemaakt van zijn talenten en competenties, waardoor hij zijn eigen doelen heeft gehaald. Van mijn kant is er ‘slechts’ bijgestuurd, een stukje gecompenseerd en geactiveerd.”

Dit nieuwsbericht delen: