11 februari 2014

BJAA academie
De BJAA academie is gericht op deskundigheidsbevordering en kennisverspreiding onder medewerkers BJAA en ketenpartners. Een paar keer per jaar staat een inhoudelijk onderwerp op de agenda. Sprekers leveren hun professionele bijdrage op het onderwerp. In de Koppeling gaat het dit keer over de ‘noodzaak van geslotenheid’.

‘Gevaarlijke’ persoon
Eric Jongman, psychotherapeut bij de Bascule, spreekt over de noodzaak van geslotenheid en hoe jongeren bij de Koppeling hiermee omgaan: “Ze zien de hulpverlener als de meest ‘gevaarlijke’ persoon, want deze komt dicht bij de pijnlijke emoties van de jongeren. De instinctieve reactie van deze jongeren is het contact met hun hulpverlener zoveel te mogelijk te vermijden.” Ondanks dat zegt Sharon, sinds zeven maanden in de Koppeling: “Mensen die hier werken hebben het echt goed met ons voor.”

Transformatie de Koppeling
Frederique Coelman, directeur van de Koppeling, deelt de nodige veranderingen in 2014: De hulp aan jongeren in de Koppeling is vanaf begin 2014 vormgegeven in zogenaamde ‘trajecten’. Frederique: “Zo snel mogelijk, soms al voor plaatsing, wordt vastgesteld wat het perspectief is van de jongere. De Koppeling blijft betrokken bij de jongere, zelfs als de gesloten fase is afgerond. Alle multifocale partners (Spirit, de Bascule, Altra en Lijn 5) werken samen in één trajectplan.” Ook werkt de Koppeling aan vorm van gesloten plaatsing van zes weken als het thuis echt niet meer gaat. Na deze crisisinterventie gaan jongeren direct weer terug naar huis met intensieve gezinstherapie en ondersteuning van een ambulant team.

Uit de bijeenkomst kwam duidelijk naar voren dat BJAA en de Koppeling intensiever willen samenwerken, elkaar meer willen spreken en zien. Het belang van de jongere moet altijd centraal blijven staan. Frederique: “We zijn een lerende organisatie en dat doen we graag samen met andere organisaties, waaronder Bureau Jeugdzorg.”

De Koppeling: door de ogen van Rebecca
Tijdens de bijeenkomst is de première van de korte film:
‘De koppeling: door de ogen van Rebbeca’ vertoond. Rebecca filmt zelf en vertelt hoe het is om in de Koppeling te verblijven. Het filmpje brengt een glimlach op het gezicht van menig kijker in de zaal.

Dit nieuwsbericht delen: