Amsterbaken gooit poort open

Rondleiding

Ruim 100 geïnteresseerde bezoekers, van jonge kinderen tot studenten en volwassenen uit Amsterdam en omstreken, kregen een rondleiding binnen Amsterbaken. Langs de stand van de medische dienst naar een uitleg over Gepast Fysiek Optreden. Via het kraampje van de Commissie van Toezicht naar verschillende klaslokalen van Altra en langs de stand van Culturele Maatschappelijke Vorming. Ook ging de rondleiding langs een leefgroep waar de bezoekers een (lege) slaapkamer van een jongen kon bekijken en uitleg kregen over de methodiek Youturn.

“Wat motiveert je om dit werk te doen?”, “Bij ons hebben ze hele andere handgrepen”, “Hoe lang verblijven de jongens hier?”, “Hebben de jongens kans op een toekomst hierna?”, “Wat zijn veel voorkomende medische klachten?”. Diverse medewerkers gaven antwoord op alle vragen en lieten zien wat hun werk inhoudt. De reacties van de bezoekers waren positief; ze hebben een kijkje kunnen nemen binnen de poort en hebben veel waardering voor het werk.

Straf

Als iemand een misdrijf heeft gepleegd en daarvoor door de rechter wordt veroordeeld, kan hij een straf opgelegd krijgen. Er zijn allerlei soorten straffen zoals een boete, een taakstraf, een gedwongen behandeling, maar ook een beperking van de vrijheid. In dit laatste geval wordt een veroordeelde overgebracht naar een justitiële inrichting waar hij zijn straf moet uitzitten. Het verblijf ‘binnen’ is gebonden aan strenge regels.

Jongens in Amsterbaken

In Amsterbaken verblijven jongens van 12 tot 23 jaar. De activiteiten binnen Amsterbaken zijn gericht op hun algemene en persoonlijke ontwikkeling. Zij worden bijvoorbeeld getraind in sociale vaardigheden met behulp van de basismethodiek Youturn. Ook gaan de jongeren naar school. Het onderwijs wordt verzorgd door Altra. Ze leren bijvoorbeeld Nederland, Engels, en Wiskunde maar krijgen ook techniek en muziekles, op verschillende onderwijsniveaus: er is zoveel mogelijk ‘onderwijs op maat’.

 

Terugkeer naar de samenleving

Naast het naar school gaan en culturele vrijetijdsbesteding, wordt ook op andere manieren gewerkt aan een veilige terugkeer van de jongere naar de samenleving. Bijvoorbeeld door het regelen van huisvesting, scholing, werk of hulp bij financiële problemen. Amsterbaken werkt hierbij nauw samen met verschillende organisaties.

Nationale Open Dag

Op de Nationale Open Dag van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen in verschillende soorten instellingen. De mensen die in deze instellingen verblijven, hebben door de rechter om uiteenlopende redenen een vrijheidsbeperkende straf (celstraf) of maatregel gekregen. In de volksmond hebben we het dan vaak over mensen in de bajes of de gevangenis, maar DJI onderscheidt een aantal instellingen naar doelgroep. Naast de genoemde justitiële jeugdinrichtingen zoals Amsterbaken, zijn er:
– Penitentiaire inrichtingen: voor ‘gewone’ gedetineerden
– Huizen van bewaring: voor verdachten van het plegen van een misdrijf, zij wachten op de uitspraak van de rechter
– Forensisch psychiatrische: voor gedwongen behandeling omdat daders een psychische stoornis hebben centra
– Detentiecentra: huizen van bewaring voor van strafbare feiten verdachte vreemdelingen en illegale vreemdelingen ter uitzetting of uitlevering.

Kijk voor meer informatie op
http://www.dji.nl/.

 

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *