Ambulant hulpverlener

De filmacademie leek me wel wat of fysische geografie. Nadat ik de open dag had bezocht van het HBO-J (de huidige SPH) was ik echter meteen om. Met name de creatieve vakken als drama, video en sport & spel spraken me enorm aan. Ik heb tot op heden geen spijt gehad van mijn keuze.

Ik ben begonnen als invalkracht op een leefgroep met kinderen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Inmiddels ben ik al meer dan 12 jaar in vaste dienst bij Spirit en een aantal functiewisselingen verder. De stap van pedagogisch medewerker naar Ambulant Hulpverlener vond ik wel spannend, en dat is dan eigenlijk nog een understatement. Het betekende dat ik ook met ouders om de tafel moest en dat was wel even wennen.
Inmiddels werk ik zo’n 6 jaar als Ambulant Hulpverlener en ik vind mijn werk nog steeds heel afwisselend. Dit is toch een bewijs dat verandering van functie heel gezond kan zijn. Je hebt met zoveel verschillende mensen te maken, uiteraard met de kinderen en hun ouders/verzorgers, je collega’s, maar je werkt bij voorbeeld ook nauw samen met Bureau Jeugdzorg.

Werken als Ambulant Hulpverlener bij Spirit betekent dat je veel trainingen volgt. Dat vind ik een grote luxe: je blijft bij in je vakgebied en dat houdt je scherp. Collega’s noemen ons wel eens gekscherend ‘de verwende tak van Spirit’.

Natuurlijk is het werk ook zwaar. Je komt bij gezinnen thuis die heel veel ellende hebben mee gemaakt of waar veel stress is door schulden, relatieproblemen of ziekte. Een leidinggevende heeft ooit bij ons een ‘mantra’ ingevoerd. Deze wordt nog regelmatig door onze afdeling gebruikt als we het nodig hebben om alles weer even in perspectief te zien:
“ik ben ik, jij bent jij en jouw problemen zijn niet die van mij".

Ik heb niet de illusie dat ik de wereld kan verbeteren maar ik zie bij veel gezinnen waar we hulp verlenen dat er na verloop van tijd progressie is. Het is bijzonder om bij zo veel verschillende gezinnen met allemaal een andere problematiek thuis te komen en hun vertrouwenspersoon te worden. Het verrijkt je beeld over de maatschappij, de mensen en de verschillende culturen.

Weet je dat ik eigenlijk niet eens minpunten op kan noemen? Ik word nog steeds blij van mijn werk.”

Ambulant Hulpverlener (38 jaar), werkzaam als Ambulant Hulpverlener bij het Regionaal Ambulant Team van Spirit  in de regio Waterland.